Har du husket å skrape ruten?

Det kan være lurt om du vil beholde førerkortet!

Det høres kanskje absurd ut, men hver eneste vinter mister folk førerkortet fordi de ikke kan se hvor de kjører. Dette på tross av gjentatte advarsler fra alt fra NAF til politiet.

Dårlig sikt er ikke bare en utfordring for føreren, det er naturlig nok et stor fare både for føreren, og andre man møter i trafikken. Derfor står det følgende i forskrift om bruk av kjøretøy: “fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg m.m. skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende”.


Bloggen fortsetter etter annonsen

Teoriprøven for bil

Skal du ta førerkortet? Da må du ta teoriprøven. Med våre øvelsesprøver er du godt forberedt før du tar teoriprøven hos Statens Vegvesen.

Prøv gratis nå

På tross av dette velger altså mange å kjøre avgårde uten at de egentlig ser hvor de kjører.

Hva er god sikt?

Utrykningspolitiet sier at deres definisjon på god nok sikt er at man har skrapet området vindusviskerene dekker, og sidevinduene bak til B stolpen, altså til stolpen bak de fremste dørene. Det er viktig å merke seg at man også må sørge for at duggen ikke hinder sikten. I verste fall kan man altså bli nødt til å vente en stund før man kan kjøre.

Man må også huske å fjerne snø fra bilen. Om man kjører avgårde med mye snø på kan denne falle av og hindre sikten til de som kjører bak. Den kan også ramle ned over frontruten når man bremser, slik at man mister all sikt.

Reaksjoner

Har man skrapet så lite at man har mindre sikt enn det politiet anser for å være god sikt, så vanker i første omgang en bot på kr 2000. Har man skrapet mindre enn halve ruten blir man også belønnet med en anmeldelse. Saken blir da sendt videre til påtalemyndigheten. Både bot og førerkortbeslag kan da bli aktuelt.

Nå finnes det jo de som tøyer strikken ekstremt lang, og mener de ser godt nok ut et lite hull. Er siktområdet mindre enn et A4 ark regnes det som så uaktsomt at førerkortet beslaglegges på stedet.