Kjør pent, få rabatt!

Forsikringsselskap vil overvåke unge sjåfører, og gi rabatt til de som kjører forsiktig.

For å få rimeligere forsikring med dagens ordning må du kjøre pent i mange år, og unngå skader som gir tap av bonus. Er du fersk sjåfør og vil ha kaskoforsikring har du et problem. Da har du ingen statistikk og vise til, og forsikringen blir uansett dyr. Ansvarsforsikring har man rett til å få kjøpe, og forsikringsselskapet har i utgangspunktet ikke lov til å gi en pris som er satt ekstra høyt for å slippe å ha en ungdom som kunde. Når det gjelder kaskoforsikring kan de derimot skru opp prisen høyt.

Kunne man derimot bevist at man var en flink og ansvarlig sjåfør selv om man er fersk bak rattet ville nok forsikringsselskap kunnet gi en mye lavere premie. Forsikringsselskapet Tryg vil nå gi sjåfører muligheten til å bevise at de kjører pent. Som belønning for å ha kjørt pent vil man få en lavere premie. Ulempen er at bilen man kjører må ha overvåkningsutstyr installert som registrerer hvordan bilen blir kjørt, og om man tar hensyn til fartsgrenser.

Bloggen fortsetter etter annonsen

Teoriprøven for bil

Skal du ta førerkortet? Da må du ta teoriprøven. Med våre øvelsesprøver er du godt forberedt før du tar teoriprøven hos Statens Vegvesen.

Prøv gratis nå

Systemet vil blant annet fange opp følgende data:


  • Posisjon
  • Akselerasjon
  • Retardasjon (brems)
  • Turtall
  • Fart i forhold til fartsgrenser
  • Hastighet i kurve

Løsningen er utviklet av det norske selskapet Telemotix, og det er de som vil motta og lagre data. På sikt er det meningen at Tryg kun vil motta en poengsum for hver enkelt sjåfør som forteller hvor fint vedkommende kjører. Foreløpig er systemet under utprøving, og under prøveperioden vil Tryg motta alle data som registreres.

Datatilsynet er involvert og stiller i følge Telemotix strenge krav. Blant annet skal alle biler med utstyret installert tydelig merkes med klistremerke i vinduet som forteller at kjøretøyet er overvåket.

Prøveperioden starter i mars, og Tryg ønsker at 1000 testsjåfører skal delta.